Autor

Jan Daliba Jan Daliba Jan pracuje jako konzultant pro společnost EPLAN od roku 2015 a zaměřuje se hlavně na automatizaci projektování a multioborové projekty – zejména pak v oblasti procesního inženýringu a měření a regulace. Jeho hlavním zaměřením je strukturování projektu a hledání cest k co nejvyššímu využití automatizace a zákaznická řešení, usnadňující každodenní práci projektantů.
23/06/23

Správa artiklů

Autor: Jan Daliba Čas na čtení: minuta minuty

Ve článku o vkládání symbolů jsme se naučili do schémat vkládat nejen obecné symboly pro jističe a další, ale také přístroje – už konkrétní výrobky konkrétních výrobců, které následně tvoří kusovník, a z nichž naše zařízení vyrobíme. Kde ale tyto přístroje vzít? Jak je vytvořit? To je náplní tohoto článku.

Nejprve je ale třeba ujasnit si dvě věci – co to ty přístroje jsou a kde jsou uloženy? Toto je poslední odstavec, kde použiji pojem „přístroj“. Přístroj je totiž v EPLAN terminologii už umístěná instance v projektu. Ta data, která definují, co se má koupit (typové číslo, objednací číslo, popisy, technické informace), se nazývají artikly. Když tedy chci použít např. nový jistič, musím nejprve vytvořit artikl tohoto jističe, a až jeho vložení do projektu představuje přístroj.

Uloženy jsou pak v „databázi artiklů“. Pojmu databáze není třeba se lekat, ačkoli lze využít i externí SQL databázi, EPLAN si umí vytvořit svou vlastní interní databázi. Pro snadný začátek je pak databáze hned po instalaci založena a nastavena, takže můžeme rovnou začít s tvorbou nových artiklů.

EPLAN Data Portal

Nejsnazší cesta, jak artikly získat, je – stáhnout je už hotové. Přímo do prostředí EPLAN je integrován EPLAN Data Portal, tedy cloudová databáze artiklů. V současné době obsahuje téměř jeden a půl milionu artiklů od více než 430 výrobců z celého světa.

EPLAN Data Portal najdete, stejně jako další cloudové aplikace, v kartě EPLAN Cloud:

EPLAN Cloud Menu

Pokud ještě nejste registrováni, můžete tak učinit zde:

REGISTRACE EPLAN CLOUD

Po otevření EPLAN Data Portal uvidíte záložku „seznam artiklů“ s nejstahovanějšími artikly. V levé části je možné začít procházet filtry dle výrobců, procházet katalog všech artiklů nebo filtrovat například pouze artikly s 3D makrem apod. Samotné vyhledávání je ale v takto velké databázi poměrně složité, proto je lepší cesta si komponentu vytipovat dopředu a na Data Portal využít fulltextové vyhledávání, které nalezne nejlepší shodu.

TIP: Mezi filtry lze aktivovat pole EPLAN Data Standard. Toto je certifikace artiklů, zajišťující, že jsou vytvořeny podle EPLAN pravidel, mají vyplněny požadované údaje v daném formátu a jsou v nejvyšší kvalitě.

 

Data Portal

Po nalezení artiklu jsou u něj v detailu vidět (kromě obchodních informací, potvrzujících, že jde skutečně o artikl, který jsme hledali) také typy dat. Ty nám říkají, co artikl obsahuje, až ho stáhneme.

Data Portal

Jaké typy dat budeme potřebovat, nelze obecně říci, ale pro zjednodušení:

  • Obchodní data – informace o typovém čísle, popis atd. Budou vyplněna vždy.
  • Šablony funkce – definují, z jakých symbolů bude přístroj ve schématu nakreslen. Proto je chceme mít vyplněná u všeho, co se do schémat umisťuje.
  • Logické makro – složitější přístroje, které nelze zakreslit standardním symbolem, jako jsou PLC, měniče, zdroje…

Další položky pak záleží na tom, jestli budeme návrh rozvaděče zpracovávat ve 2D, nebo 3D, a jaké výrobní podklady budeme generovat.

Po nalezení požadovaného artiklu ho můžeme stáhnout a importovat do databáze. Toto je opravdu dvoukrokový postup, kdy napřed artikl stáhneme:

Data Portal

Následuje shrnutí toho, co se bude stahovat, kde můžeme vybrat, jestli se budou aktualizovat už existující artikly, stahovat pouze nové, nebo oboje, a poté potvrdíme „OK“:

05_DataPortal

A nakonec importujeme do databáze:

Data Portal

Nyní je artikl připravený v databázi a můžeme ho vybrat v centru vkládání a vložit do projektu.

Více o EPLAN Data Portal pak naleznete v české nápovědě.

TIP: Pro snadnější vyhledávání přímo z webových stránek lze také použít rozšíření pro Google Chrome, které vyhledává na EPLAN Data Portal a nalezené artikly vám připraví ke stažení do seznamu stahování.

Vlastní artikly

Samozřejmě ne vše se dá najít na EPLAN Data Portal. Může jít o výrobek některého lokálního dodavatele nebo nějaký speciální komponent. Takové artikly si samozřejmě můžete vytvořit sami ve Správci artiklů.

Spravce artiklu

Zde lze v levé části vybrat správnou kategorii (pokud není zatím založena, lze ji později změnit) a vybrat „Nový“ z kontextového menu, případně kopírovat/vložit podobný artikl, a upravit mu data tak, aby odpovídala nové položce.

Spravce artiklu

Následně na záložce „vlastnosti“ vyplňte požadovaná data a nezapomeňte na šablony funkcí – ty rozhodují o tom, jaké symboly se budou vkládat do schémat.

Pokud se chcete dozvědět více o tvorbě artiklů a kmenových dat, podívejte se naši nabídku rozšiřujícího školení pro pokročilé.

Zjistit více o školení Artikly a kmenová data

Další články, které by vás mohly zajímat:

Rozšíření EPLAN Data Portal pro Google Chrome

EPLAN Data Portal: chytrý nástroj, který šetří čas i peníze

Správa dat v EPLAN Cloud: Bezpečná cesta k chytřejšímu projektování

Podobné kategorie:
Sdílet...

Komentáře