Autor

Jan Daliba Jan Daliba Jan pracuje jako konzultant pro společnost EPLAN od roku 2015 a zaměřuje se hlavně na automatizaci projektování a multioborové projekty – zejména pak v oblasti procesního inženýringu a měření a regulace. Jeho hlavním zaměřením je strukturování projektu a hledání cest k co nejvyššímu využití automatizace a zákaznická řešení, usnadňující každodenní práci projektantů.
28/03/23

Rozšíření EPLAN Data Portal pro Google Chrome

Autor: Jan Daliba Čas na čtení: minuta minuty

EPLAN Data Portal je cloudová databáze obsahující téměř 1 500 000 komponent a zařízení, připravených pro okamžité použití ve vašich projektech. Přístupná je přímo z webového prohlížeče, kde v ní lze vyhledávat a vkládat vybraná zařízení do seznamu stahování, odkud jsou následně importovány přímo do vaší databáze EPLAN.

A právě výše zmíněný postup je nyní díky rozšíření EPLAN Data Portal pro prohlížeč Google Chrome jednodušší. Rozšíření se instaluje rovnou do prohlížeče Google Chrome přímo z Chrome:Rozsireni EPLAN Data Portal pro Chrome

Rozšíření „EPLAN Data Portal Extended search“ lze vyhledat alternativně přímo z tohoto odkazu: https://chrome.google.com/webstore/detail/eplan-data-portal-extende/pnfoiibikcnmdbnhppaolenbnljoniep

Pozor, instalace samozřejmě funguje pouze v prohlížeči Google Chrome nebo nově v prohlížeči Microsoft Edge. Po instalaci přibyde doplněk do pravého horního rohu prohlížeče.

Nainstalovaný doplněk EPLAN Data Portal v Chrome

Použití rozšíření je pak možné dvěma způsoby.

  • První je kontextové menu, do kterého byl přidán příkaz pro vyhledání zvoleného textu na EPLAN Data Portal.
    kontextove menu EPLAN Data Portal rozsireni ChromePoužití je jednoduché, stačí myší vybrat požadované typové číslo, objednací kód apod. a kliknout pravým tlačítkem myši. Následně se v nové záložce otevře EPLAN Data Portal, kde můžete vyhledaný přístroj vložit do seznamu stahování pomocí modrého tlačítka na pravé straně. Pro tuto akci je nutné být přihlášen do EPLAN Cloud pomocí vašeho EPLAN ID.
    EPLAN Data Portal v EPLAN Cloud
  • Druhá možnost nevyžaduje otevření nové záložky s EPLAN Data Portal – stačí vybrat požadovaný text a kliknout na ikonu rozšíření v pravém horním rohu Chromu. Aby rozšíření správně fungovalo, musí znát vaše přihlášení i skutečnost, že máte „licenci“ na EPLAN Data Portal. Toto se nastavuje v možnostech rozšíření:
    EPLAN Data Portal prihlaseni chrome

Zde je nutné vyplnit tzv. PAT token – pomocí něj rozšíření použije správný účet na EPLAN Cloud. A právě tam, v EPLAN Cloud, je třeba tento token vytvořit.

  • Přihlaste se do EPLAN Cloud a přejděte do nastavení uživatele, sekce profil a tlačítkem „upravit profil“ otevřete nastavení.
    EPLAN Cloud uprava profilu
  • Následně přepněte na osobní uživatelské tokeny a klikněte na „vytvořit nový“.
    EPLAN Cloud vytvoreni profilu
  • V následujícím formuláři si token pojmenujte (ideálně podle aplikace, pro kterou je určen), vyberte organizaci (Data Portal je dostupný ve všech, ale doporučuji firemní organizaci – ta určitě nebude nechtěně zrušena, a tak nepřestane token fingovat). Ještě je nutné vybrat Aplikaci – EPLAN Data Portal a dobu platnosti tokenu – až jeden rok. Poté bude třeba token vygenerovat znovu.
    EPLAN Cloud formular
  • Po potvrzení tlačítkem „vytvořit“ se zobrazí shrnutí a samotný token. Ten si zkopírujte a vložte do nastavení rozšíření.

 

  • Nyní lze v databázi EPLAN Data Portal vyhledávat i přímo pomocí rozšíření – stačí vybrat požadovaný text a ikonou rozšíření otevřít:

11_rozsireni

  • Poslední krok je stažení artiklu do databáze. Zde už musíme jít rovnou do platformy EPLAN a otevřít přímo v ní EPLAN Data Portal. V seznamu stahování pak najdete vyhledané položky a hromadně je importujete do své databáze artiklů pro použití v projektech.

EPLAN Data Portal Chrome rozsireni stazeni artiklu

Více o databázi EPLAN Data Portal můžete zjistit na našem webu nebo v některých dalších článcích na našem blogu.

Čtyři dobré důvody, proč přejít na nový EPLAN Data Portal

EPLAN Data Portal: chytrý nástroj, který šetří čas i peníze

Mohl by vás také zajímat záznam webináře cloudová správa přístrojů, který můžete zhlédnout zde:

Zhlédnout záznam webináře

 

Podobné kategorie:
Sdílet...

Komentáře