Autor

Jan Daliba Jan Daliba Jan pracuje jako konzultant pro společnost EPLAN od roku 2015 a zaměřuje se hlavně na automatizaci projektování a multioborové projekty – zejména pak v oblasti procesního inženýringu a měření a regulace. Jeho hlavním zaměřením je strukturování projektu a hledání cest k co nejvyššímu využití automatizace a zákaznická řešení, usnadňující každodenní práci projektantů.
10/08/23

Jak exportovat projekt do PDF

Autor: Jan Daliba Čas na čtení: minuta minuty

Projekt je připravený k odevzdání, živý projekt EPLAN ale často není tím, který chceme zákazníkům předat, ani tím, který potřebují. Chtějí formát, který každý snadno otevře a vypadá všude stejně. Ano, projekt je třeba exportovat do formátu PDF.

Strany projektu EPLAN lze snadno převést do obecně podporovaného formátu PDF, který je ideální pro sdílení s kolegy či zákazníky, kteří sami EPLAN nemají. Export samotný je jednoduchý, je v něm ale několik nastavení, která stojí za to si projít.

Nejprve otevřeme dialogové okno s nastavením v cestě Soubor > Exportovat > Data projektu > PDF.

V následném dialogu vidíme hlavní nastavení exportu a strany, které se budou exportovat. V tomto případě vidíme v poli Zdroj pouze název projektu – budeme tedy exportovat celý projekt. Export ale funguje kontextově – lze exportovat pouze strany, které si vybereme v navigátoru stran nebo pomocí filtru např. omezit export pro zákazníka nebo výrobu.

 

Následuje schéma, ve kterém je detailní nastavení exportu. Klikneme na tři tečky a projedeme zde dvě nejčastěji používané položky.

První je filtr stran. Lze si například vytvořit dvě schémata (tlačítko „+“ vlevo nahoře), kdy jedno bude používat filtr, který vyjme strany, které jsou určeny jen pro výrobu, a druhé bude kompletní.

Druhé nastavení je barevnost. Ve schématech se barevně odlišují různé druhy spojů a zobrazení. V tisku to ale není vždy žádoucí. Je tedy možné vybrat i export barevně nebo „černobíle“, což exportuje všechny barvy jako černou (výjimku tvoří vložené obrázky, které zůstanou barevné). Není se tedy třeba obávat, že světlé barvy budou v tisku nečitelné.

Zaznamenání změn

Formát PDF je obecně podporovaný, dá se snadno poslat e-mailem. Lze do něj také doplňovat poznámky. Neexistuje ale lepší cesta, jak projekty sdílet s kolegy? Cesta, která by umožnila online kooperaci a připomínkování nad konkrétní verzí?

Vyzkoušejte EPLAN eVIEW – cloudovou aplikaci, kam přímo z prostředí EPLAN nahrajete projekty a sdílíte je s vybranými kolegy či zákazníky. Ti mohou následně do projektu přidávat své komentáře a zakreslovat požadavky, které se vám propíšou až zpět do EPLAN. Více o eVIEW zpracování projektů v cloudu se můžete dozvědět zde:

Správa dat v EPLAN Cloud: Bezpečná cesta k chytřejšímu projektování

EPLAN eView Free: Lepší přehled při servisu a údržbě

Záznam webináře - Cloudové sdílení projektů EPLAN a rozšířená realita

 

Podobné kategorie:
Sdílet...

Komentáře