Autor

EPLAN CZ&SK EPLAN CZ&SK
2/10/24

Studenti se připravují na reálnou praxi v projektování s nástroji Eplan

Autor: EPLAN CZ&SK Čas na čtení: minuta minuty

Nový předmět na Katedře elektroenergetiky, Fakultě elektrotechniky a informatiky, VŠB-TUO, s názvem Komplexní návrh a testování elektrických zařízení (KNTZ) připravuje studenty na reálnou praxi, která je ve stále větší míře digitální. Studenti se v předmětu seznamují se základními normami, legislativou, způsobem návrhu, konstrukcí, výrobou a ověřováním rozváděčů. Samotný předmět vznikl za podpory společností Eplan a Rittal, které jednak zajistily potřebné vybavení, ale také se ve velké míře podílely na tvorbě kompletních osnov nebo průběhu studia předmětu.

„Význam softwarové platformy Eplan na výuku je zcela zásadní, což víme, protože jsme spolupracovali již v minulosti. Díky podpoře firem Eplan a Rittal mají studenti možnost seznámit se s průmyslovými standardy a způsoby výroby rozváděčů v reálném prostředí,“ vysvětluje přímé napojení na praxi garant předmětu Ing. Petr Orság.

Studenti pak díky tomu vidí naživo, co se děje v rámci výroby. Uvidí také nasazování prvků automatizace do výroby, takže mají možnost ověřovat potenciál celé platformy, a hlavně také nástroje Eplan Pro Panel, který umožňuje digitalizovat data a udržovat je neustále v aktuálním stavu. Data pak mohou využít jak ve výrobě, tak v následných změnových řízeních, které se běžně v reálných situacích vyskytují.

Chcete-li zobrazit toto video, musíte přijmout funkční soubory cookie.

 

Největší výhodou je, že studenti sbírají zkušenosti, rozvíjejí svoje kompetence a přispívají ke svému profesnímu růstu již během studia. Získávají základy, které pak mohou v praxi dále prohlubovat. V závěrečných ročnících bakalářského i magisterského studia mají studenti povinnou odbornou praxi, takže přicházejí se základním penzem znalostí do firem, kde je zapojují do řešení projektů. I tam mohou sbírat další zkušenosti a získat nad danou problematikou nadhled. Tím, že vidí smysl těchto činností, mají o ně větší zájem a chtějí se věnovat problematice projektování v poměrně rozsáhlém a složitém systému Eplan.

„Naše univerzita udržuje dlouhá léta úzkou vazbu na průmyslovou praxi. Tím pádem se snažíme sledovat a prosazovat změny, které se dějí,“ vysvětluje dále Petr Orság. A to, že absolventům zvyšují konkurenceschopnost uplatnění na trhu práce, lze sledovat třeba i při realizaci bakalářských a diplomových prací.

Během studia mají studenti v bakalářské formě za úkol vypracovat projekt inteligentního bytového rozváděče. V navazující formě studia zase navrhují řídicí rozváděč nějaké průmyslové technologie. Studenti mají potřebné základy, se kterými přicházejí do praxe, takže se mohou lépe včlenit do projekčních týmů a plnohodnotně spolupracovat se zkušenými elektro projektanty. Co se týče realizace praktických aplikací, vypisují se pak témata diplomových prací ve spolupráci s firmami z praxe.

„Například ve spolupráci s firmou Ingeteam jsem vedl diplomanta, který vypracoval a úspěšně obhájil téma zaměřené na využití virtuálního dvojčete pro automatizace průmyslové výroby rozváděče. Vypracoval obsáhlou práci, ve které využívá digitální platformu firmy Eplan, i když její potenciál nebývá ve většině menších firem plně využíván. Je to škoda, protože pořízení licence není levná záležitost,“ uvádí příklad garant předmětu Ing. Petr Orság. Je patrné, že se studenti musí naučit sledovat trendy, které se budou do budoucna prosazovat. Trend automatizace a on-line správy celého projektu je nevyhnutelný. Díky spolupráci s firmou Eplan naštěstí mohou studenti využívat tyto moderní technologie rovnou ve výuce.

Zjistěte čím může být program Eplan Education prospěšný pro výuku? 

Informace k programu Eplan Education

Doporučujeme si přečíst i tyto články:

EPLAN na FEKT VUT: Trh to žádá, studenti to oceňují

Studenti studijního programu Projektování elektrických systémů a technologií na VŠB-TUO získávají náskok v komplexním návrhu a testování elektrických zařízení

Softwarová řešení Eplan zásadně změnila efektivitu i kvalitu výrobních postupů rozváděčů ve společnosti UEZ, s. r. o.

 

Podobné kategorie:
Sdílet...

Kontaktujte nás