Výroba rozváděčů - 3 trendy, které se vyplatí sledovat

Autor

EPLAN CZ&SK EPLAN CZ&SK
15/09/21

Výroba rozváděčů - 3 trendy, které se vyplatí sledovat

Autor: EPLAN CZ&SK Čas na čtení: minuta minuty

Průmysloví lídři a inovátoři jsou často žádáni, aby nahlédli do budoucnosti a popsali, na jaký zajímavý vývoj se výrobci v blízké budoucnosti mohou těšit. A to přesně udělali i techničtí inženýři v EPLAN, kteří pro vás připravili 3 hlavní trendy blízké budoucnosti.

1) Komponenty budou složitější a bude potřeba více softwaru

Elektrotechnické komponenty budou stále složitější a snadný přístup k přesným datům tak bude pro konstruktéry klíčový.

Komponenty budou také více softwarově založeny, čemuž se budou muset přizpůsobit i projekční oddělení, která budou muset věnovat čas a úsilí pro ovládnutí těchto programů.

Ačkoli poskytne tento vývoj konstrukci v mnoha ohledech větší svobodu a více možností, je potřeba dbát na to, že bude zároveň třeba věnovat zvýšenou pozornost testování softwaru i hardwaru.

 

2) Rostoucí decentralizace přesune komponenty „do terénu“

Moderní průmyslové aplikace jsou složité a projektanti stále více zjišťují, že je pohodlnější a ekonomičtější poskytovat řídicí a procesní výkon v blízkosti místa, kde se nakonec používá - namísto toho, aby vyráběli velkou centralizovanou řídicí skříň.

Tento trend decentralizace snižuje náklady na kabeláž, urychluje a usnadňuje údržbu i hledání poruch (tedy za předpokladu, že jsou k dispozici lokální funkce a diagnostická zařízení).

Primární řídicí funkce budou i nadále řešeny prostřednictvím centrálního rozváděče, ale se značně sníženou úrovní složitosti.

 

3) Outsourcing

Nejnovější průzkum provedený společností EPLAN ukazuje, že vlastní výroba rozváděčů probíhá u přibližně 78 % společností.

Podíváme-li se na tento údaj z druhé strany znamená to, že výroba více než 20 % rozváděčů – tedy jeden rozváděč z pěti – pro stroj či systém je již zadána externě.

Je tomu tak proto, že časové a nákladové tlaky znamenají pro některé společnosti – zejména ty s nízkou roční poptávkou po řídicích skříních a rozváděčích – otázku, zda má i nadále obchodní smysl udržovat kapacity potřebné pro vlastní návrh a výrobu rozváděče.

Jiné společnosti hledají řešení „na půl cesty“, když pokračují ve výrobě vlastních rozváděčů, ale nakupují v rámci fáze montáže, například předem nakonfigurované svorkovnice a kabelové svazky.

Je těžké předpovědět, do jaké míry bude trend směřující k outsourcingu pokračovat. Jisté však je, že poskytne atraktivní příležitosti pro specializované výrobce rozváděčů, zejména zohledníme-li klesající počet kvalifikovaných elektrotechniků ve výrobních společnostech a všeobecné zpřísnění celkových rozpočtů na výrobu.

 

Chcete vědět více?

Odborníci a techničtí inženýři společnosti EPLAN připravili mnohem více informací, které jsou obzvláště zajímavé pro výrobce řídicích skříní a rozváděčů, a shromáždili je do odborné publikace, která je nepostradatelným čtením pro technické inženýry a manažery působící v tomto odvětví.

Stáhnout studii ve formátu PDF

Podobné kategorie:
Sdílet...

Komentáře