Sjednocení softwarových nástrojů přineslo o 50 % vyšší efektivitu práce

Autor

EPLAN CZ&SK EPLAN CZ&SK
11/11/20

Sjednocení softwarových nástrojů přineslo o 50 % vyšší efektivitu práce

Autor: EPLAN CZ&SK Čas na čtení: minuta minuty

Skupina BEC Solution Group, založená v roce 2015, sdružuje tři výrobní společnosti, které mají stejného jmenovatele – vývoj a výroba výrobků probíhá pod jednou střechou.

Základním kamenem celé skupiny je nejstarší a zároveň nejúspěšnější firma Bomar, která vyrábí pásové pily na kov. Druhá společnost ExactCut vyrábí automatizované kotoučové pily na kov a celá řezací centra přesně dle požadavků zákazníků. Třetím členem je nejmladší společnost CTM Austria, která vyrábí vrtací stroje. Skupina dodává nejen standardní sériové výrobky, ale nabízí i řešení přizpůsobená požadavkům zákazníků – například dopravníky a různé další periférie.

Samostatná výroba

Standardní sériové výrobky se vyrábějí opakovaně a ve větším množství se zapojením systému kanban. Speciální výrobky přizpůsobené požadavkům zákazníka se zpracovávají individuálně. I když se jedná o různé výrobky, průběh samostatného vývoje a výroby probíhá pro všechny skoro stejně. Na začátku se zpracují požadavky zákazníka, kde je možné si vyspecifikovat parametry stroje, periférie a dodatečná zařízení. Oddělení inženýringu tyto požadavky zpracuje a připraví kompletní model, který pokryje veškeré požadavky zákazníka.

 

bomar_01

Následně již směřují do výroby vygenerované výkresy pro výrobu a nákup. Většinu dílů si společnosti vyrábějí samy. Jakmile jsou vyrobené a nakoupené komponenty na skladě, přesunou se na montáž a testování mechanické kvality. Po elektrickém zapojení stroje se do procesu zapojí programátor, který stroj naprogramuje a uvede do provozu. Celý výrobní proces uzavírá intenzivní kontrola funkcí a kvality. Dodací lhůty se odvíjejí dle požadavků zákazníka. Při sériové výrobě se termíny dodání pohybují kolem jednoho měsíce, při výrobě atypických strojů šest až osm měsíců.

 

Inženýring

Celá skupina má 250 zaměstnanců, z toho přibližně 25 pracovníků působí v oddělení inženýringu. Vývojové oddělení se skládá z mechanických a elektro konstruktérů a programátorů. Při vývoji jednotlivých výrobků se všechny podklady navrhují a projektují z mechanické, elektrické a fluidní stránky pomocí softwarových nástrojů.

Všechny mechanické části se připravují v softwaru ProEngineer, který je automaticky propojený s informačním systémem IFS, do něhož se zadávají všechny díly pro výrobu či nákup.

 

 

V minulosti zde vývojáři používali pro projektování elektrických systémů software, který se dal ve většině případů využít jen jako kreslicí nástroj. Výsledné elektrické schéma pak bylo bez kusovníků, náhradních dílů nebo dílů k doobjednání. Všechny kusovníky a seznam materiálů se vkládaly manuálně do tabulek, které tvořily součást dokumentace pro výrobu. Fluidní schémata se vytvářela v dalším softwaru, stejně tak bez možnosti přidání kusovníků. Právě tato nesourodá schémata a nesouvisející dokumentace snižovala přehlednost, a tím měla za následek i nižší efektivitu výroby.

 

Přehledný projekt

To byl hlavní důvod, proč se před devíti lety společnost Bomar rozhodla používat pro projektování elektrických a fluidních systémů software EPLAN. Druhý, neméně důležitý důvod pro toto rozhodnutí pak představovali zákazníci. Vyrobené stroje jsou určené na export a hlavně ze západních zemí byl tlak na zkvalitnění výrobní dokumentace. Po absolvování série úvodních školení, která probíhala ve vlastních prostorách, zde začali navrhovat nová schémata už pomocí nového nástroje. Již první školení pokryla základní funkce a projekční činnost.

Jestliže v minulosti byla elektrická a fluidní schémata od sebe oddělená, pomocí systému EPLAN je nyní možné spojit tato schémata do jedné kompletní dokumentace s fungujícími odkazy mezi elektrickými a fluidními díly. Celý projekt má tedy společnou dokumentaci a obsahuje odkazy z elektrické části na fluidní část a naopak. Kdokoli ze servisu nebo z výroby se může podívat na návaznosti, např. jak je konkrétní fluidní díl propojen s elektrickým.

 

 

Nyní, když zde obdrží požadavek na nový stroj se základním popisem funkcí, začíná projekční činnost v systému EPLAN. Nejprve se použijí standardní moduly, z nichž se stroj skládá, a poté se začlení zákaznické úpravy. Na základě automaticky vygenerovaného kusovníku se předají požadavky pro výrobu a objednání jednotlivých dílů a návrh elektrického schématu směřuje do montážního oddělení. 

V předchozím softwaru nebylo možné vidět návaznosti schémat a orientovat se v dokumentaci bylo těžší. Nyní díky kompletně vygenerované struktuře a křížovým odkazům je projektová dokumentace kompletní a přehledná.

Podle Lukáše Víceny, projektového manažera ze skupiny BEC Solution Group, zde připravovali dříve jeden projekt s dokumentací dva až tři týdny. Nyní jsou pomocí systému EPLAN schopni připravit menší projekt do jednoho týdne. Díky křížovým odkazům a využívání schematických modulů EPLAN připravených v rámci standardizace a ve spolupráci s konzultanty společnosti EPLAN byli schopni zrychlit svoji práci až o 50 %.

 

Konec manuálnímu přepisování

Pro pracovníky ve výrobě představují výkresy ze systému EPLAN rozhodně významné zjednodušení práce. Předtím dostali jen schéma a všechny popisy přístrojů, vodičů a svorek museli řešit manuálně přepisováním značení z PC přímo na výkres. Byl to zdlouhavý a zbytečný proces. Minulý rok zrealizovali ve skupině individuální školení, na kterých projektanti řešili komfortnější využívání funkcí systému EPLAN. Nešlo o pasivní školení, jednalo se spíše o spolupráci školitelů se zaměstnanci při přípravě přizpůsobitelných funkcí systému EPLAN.

Společně vytvořili moduly, pomocí nichž EPLAN automaticky vyexportuje údaje potřebné pro elektrickou montáž. Nyní například můžou v systému EPLAN  rozdělit svorky podle potřeby nebo provedení a předem je určeno, ve kterém rozváděči budou.

Elektro konstruktéři už nemusejí přepočítávat, kolik svorek se vejde do rozváděčových skříní. EPLAN automaticky vygeneruje soupis vodičů a svorek a kompletní soupis použitých dílů. Tyto soupisy si pracovníci mohou jednoduše vytisknout, a získají tak kompletní značení pro vyráběné stroje.

Velkou výhodu představuje pro BEC Solution Group při projektování také EPLAN Data Portal – katalog s více než 750 000 komponentami od 150 výrobců, odkud je možné stáhnout všechny komponenty a součástky potřebné pro návrh nových řešení.

 

Cílem je ještě vyšší efektivita a automatizace

V BEC Solution Group využili analytický koncept EPLAN Experience, který krok za krokem pomáhá zvýšit efektivitu projektování a optimalizaci návrhů. Výsledkem tohoto konceptu byly kroky modulárního projektování a příprava na automatizaci projektů.

Podobné kategorie:
Sdílet...

Komentáře