Postřehy z Roadshow 2021 – Efektivní výroba rozváděčů

Autor

Pavol Buček Pavol Buček Pracuje ve společnosti EPLAN na pozici konzultanta od roku 2008. Zabývá se převážně standardizací projekčních procesů a automatizací výroby rozváděčů. Dále řeší podporu a školení uživatelů pro CAE produkty EPLAN Electric P8, EPLAN Fluid a EPLAN Pro Panel.
6/12/21

Postřehy z Roadshow 2021 – Efektivní výroba rozváděčů

Autor: Pavol Buček Čas na čtení: minuta minuty

V říjnu 2021 proběhla pod záštitou firem EPLAN, Phoenix contact a Rittal ve třech českých městech – Praze, Brně a Ostravě – konference na téma Smart Engeneering and Production, která přilákala více než 150 účastníků. Ti mohli sledovat, jak jsme s pomocí konceptu Smart Engineering navrhli a vyrobili rozváděč. Na tomto konkrétním příkladu jsme jim představili, jak s využitím automatizace urychlit výrobní procesy, aby byly co nejefektivnější.

Na základě studie, která zkoumala proces výroby rozváděčů, jsme zjistili, že více
než 50 % času výroby zabere jejich zapojování. Proč tedy věnovat drahocenný čas tvorbě digitálního dvojčete? Šikovní pracovníci výroby dovedou rozváděč poskládat v mnoha případech i bez schématu zapojení. Ale je to složité a vyžaduje to značnou improvizaci, při které vzniká velké riziko chyb (jako ostatně všude tam, kde není jasně specifikované řešení). Chyby si ovšem nikdo z nás nemůže dovolit. Proto už při návrhu musíme vědět, jestli se do rozváděče vejde vše, co v něm potřebujeme mít. Platí jednoduchá rovnice: Čím přesnější a komplexnější je návrh, tím rychlejší a jednodušší je pak výroba.

Automatizace šetří čas

Z hlediska komplexnosti můžeme data pro výrobu rozváděčů rozdělit do několika úrovní. Základním předpokladem pro výrobu je specifikace veškerých přístrojů a komponentů včetně obchodních údajů, jako jsou objednací čísla a počty kusů. Tyto údaje vám poskytuje databáze přístrojů EPLAN. Další úroveň pak představují projekční data, která vám pomáhají při tvorbě projektu a kontrolují správnost řešení. Sami dobře víte, že určit ten správný typ svorek a příslušenství svorkovnice je velmi zdlouhavá a náročná práce, nemluvě o kompletním příslušenství mechanických komponentů pro rozváděč. Proto jsme ve spolupráci s firmami Phoenix Contact a Rittal vyvinuli rozhraní, která tento proces zautomatizují. Jako první jsme museli vyřešit, jaký typ skříně použijeme. Vybrat ten správný typ a rozměr a objednat kompletní příslušenství ve správné konfiguraci. S pomocí rozhraní EPLAN - Rittal Configuration system jsme náš rozváděč kompletně nakonfigurovali a výsledný model importovali do softwaru EPLAN. Postup konfigurace s pomocí konfigurátoru a následný import rozváděče do prostředí EPLAN je vysvětlen v přednášce.

Zhlédnout videozáznam

 

Standardizace se vyplatí

Při tvorbě projektu jsme pak v maximální míře využili produkty firem Phoenix Contact a Rittal a s čistým svědomím se dá říct, že přibližně 90 % dat bylo již připravených v databázi EPLAN Data Portál. Všechny přístroje měly uvedené obchodní údaje, šablony funkcí pro 2D schéma a údaje o napojeních, případně makra. Většina z nich obsahovala údaje pro 3D model, vrtací obrazec pro tvorbu otvorů a údaje o zapojení přístroje. Zkrátka, jak se často říká, nejjednodušší je taková práce, kterou za vás udělá někdo jiný.

Smart Engineering v přímém přenosu

Způsob, jakým vzniká 3D model, je vlastně podobný, jako když vytváříte 2D montážní plochu. S tím rozdílem, že mechanické komponenty vkládáte jako artikly, a ne jako volnou grafiku. Všechny vložené komponenty jsou zahrnuty do seznamu materiálu. Dalším z rozhraní je software pro návrh a konfiguraci svorkovnic, který využívá data projektu EPLAN a řeší návrh svorkovnic komplexně. Tato data pak importujeme zpátky do projektu a máme kompletní seznam materiálu pro svorkovnice. Dalším rozhraním, které můžete využít při návrhu, je nástroj pro tepelné dimenzování EPLAN RITTAL Ritherm, který vypočítá oteplení a vybere vhodné chlazení či vytápění rozváděče.

Jednou z nejzajímavějších částí přednášky byla prezentace strojů pro automatizaci výroby rozváděčů, kde jsme si předvedli ukázky z výroby, vrtání otvorů pomocí laserového centra Perforex nebo CNC stroje pro vrtání děr pro montážní plochu. Přímo v přednáškové místnosti si mohli účastníci vyzkoušet zapojování rozváděče pomocí aplikace EPLAN Smart Wiring a Wiring centra od společnosti Phoenix Contact.

Asi nejbouřlivěji se pak rozhořela závěrečná diskuse, ve které jsme řešili aktuální problémy ve výrobě rozváděčů a vliv covidové krize na nedostatek komponentů. Více se dozvíte přímo ve video záznamu.

Zhlédnout záznam

 

Sdílet...

Komentáře