Už žádné výmluvy

Autor

Jan Daliba Jan Daliba Jan pracuje jako konzultant pro společnost EPLAN od roku 2015 a zaměřuje se hlavně na automatizaci projektování a multioborové projekty – zejména pak v oblasti procesního inženýringu a měření a regulace. Jeho hlavním zaměřením je strukturování projektu a hledání cest k co nejvyššímu využití automatizace a zákaznická řešení, usnadňující každodenní práci projektantů.
20/09/21

Na automatizované projektování nemáte čas? Už žádné výmluvy!

Autor: Jan Daliba Čas na čtení: minuta minuty

„Není čas, nejsou lidé, trvalo by to dlouho, to není pro nás…“

Jakmile přijde při práci se zákazníky řeč na automatizaci projektování, často dostáváme stále stejné odpovědi (nebo spíš výmluvy 😉). Dali jsme je dohromady a teď se podíváme na pět nejčastějších. A pokusíme se je trochu rozporovat, a třeba i nabídnout řešení.

1. Teď zrovna není vhodný čas.

První výmluva přijde, ať už je krize nebo nikoli. Buď je práce tolik, že není čas, nebo objednávky klesají a bojíme se o budoucnost. Tak kdy bude ten vhodný čas? Ideálně hned! Zejména nyní, v době krize, je potřeba „nabrousit pilu“ a připravit se na obnovu ekonomiky. Až zase budeme mít převis objednávek, dostaneme se k tomu?


2. Nemáme na to lidi I.

„Naši projektanti jsou plně vytíženi prací na zakázkách pro výrobu, sotva to stíhají. Jak mají ještě navíc pracovat na nějaké automatizaci? Když vezmeme nové lidi, nebudou znát náš produkt a než se zaučí, tak nás to všechny ještě víc zatíží.“

Právě tady je automatizace nejúčinnější. Umožňuje připravit podklady pro snadnou tvorbu projektů, a to i lidmi, kteří zatím produkt na sto procent neznají. Například pomocí konfigurátoru zvolí, jaké opce si zákazník vybral, a už můžou projekt automaticky generovat.

Čas pak šetří všichni: zkušení mají čas produkt dále vylepšovat a nováčci rychle a snadno generují zakázky.


3. Nemáme na to lidi II.

„Nebude to ale moc složité? Naši lidé jsou odborní projektanti, s tímto ale nemají zkušenost…“ Ano s tímto plně souhlasíme, tvorba konfigurátoru je určitě jiný druh práce než projektování samotné, vychází to ale rozhodně z něj! Pokud dokážu správně přemýšlet a skládat projekty, určitě je dokážu rozložit na menší konfigurovatelné celky ze kterých se postaví celý projekt.

A s tím rádi pomůžeme a nasměrujeme Vás tak, aby byl konfigurátor co nejjednodušší a splňoval všechny požadavky obchodního oddělení.

 

4. Nejsme žádný korporát, nám se to nevyplatí.

Že je automatizace pouze pro sériovou výrobu? S tím si dovolíme nesouhlasit. Nejspíš tam bude mít největší dopad, to ano, ale automatizace je hlavně o odstranění rutinních činností jak projektantů, tak i lidí, kteří na ně svými úkony navazují.

Na jedné straně je generování kompletního projektu, na straně druhé pak může být postupné skládání projektu z dílčích, standardizovaných funkcí, které se opakují mezi projekty. Jejich standardizací šetřím čas nejen sobě, ale i nákupu, výrobě… Už to tak znají a tím minimalizují chyby a šetří čas…

A zapomenout nesmíme ani na velké množství opakování stejných funkcí v jednom projektu – oblast MaR je pro automatizaci jako dělaná!


5. Vyčistit databázi, udělat pořádek v makrech… To je na dlouho.

Když už se dostaneme přes problémy s časem a lidmi k technickému řešení… Ano, nebude to za jedno odpoledne. Ale je to dokonalá příležitost uklidit si v datech.

A určitě se to vyplatí. Poklidit v databázi artiklů, ať mám jen potřebné komponenty se všemi nutnými daty, zorganizovat si makra tak, abych snadno našel to chtěné nebo to dotáhnout až ke generování.

S každým dalším krokem šetřím čas na každé další zakázce.

 

EPLAN eBUILD

A to slibované řešení? Sami si ho můžete hned vyzkoušet v podobě cloudového řešení EPLAN eBUILD Free a automaticky vygenerovat první projekt. Nebo alespoň nějakou část?

Ve free verzi eBUILD najdete připravené konfigurátory například našeho sample projektu, kde si můžete zkusit pohrát a vygenerovat jeho alternativní verzi i konfigurátory vytvořené spolu s výrobci komponent. Takže si můžete například vygenerovat zapojení napájecích zdrojů, včetně doporučeného jištění, nastavených průřezů nebo distribuční svorkovnice.


V plné verzi si pak můžete vytvářet konfigurátory vlastní, ať už celého projektu, nebo pouze napájení či smyček.

EPLAN eBUILD je určitě nejsnazší cesta k plnohodnotnému konfigurátoru projektů či dílčích funkcí. Více se můžete dozvědět zhlédnutím webináře z odkazu níže.


Zhlédnout webinář

 

V některých z příštích článků (asi tak pěti) se na jednotlivé výmluvy podíváme detailněji a zkusíme načrtnout scénáře, jak se s nimi poprat.

 

Zdroje: Studie společnosti Pegasystems

Podobné kategorie:
Sdílet...

Komentáře