Autor

Eduard Kolomý Eduard Kolomý Pracuje ve společnosti EPLAN na pozici konzultanta. Zabývá se převážně optimalizací a standardizací projekčních procesů a oblastí integrace projekčních nástrojů do firemních procesů. Dále řeší podporu a školení uživatelů pro CAE produkty EPLAN Electric P8, EPLAN Fluid, EPLAN Pro Panel a EPLAN eBUILD.
10/10/24

Je 3D návrh důležitý při konstrukci elektroinstalace?

Autor: Eduard Kolomý Čas na čtení: minuta minuty

Návrh ve 3D prostředí je z celé řady důvodů základním kamenem. Nejenže zdokonaluje postup návrhu jako takový, ale vylepšuje i konečnou podobu produktu. Zde uvádíme některé z hlavních výhod:

Dokonalejší vizualizace

Nástroje pro 3D návrh umožňují konstruktérům vizualizovat si složité součásti i celé systémy v reálném trojrozměrném prostoru. Tato schopnost je zásadní pro pochopení, jak spolu budou fungovat různé součásti, jak k sobě budou dosedat a zda se případně nebudou nějak nepříznivě ovlivňovat. Tento typ návrhu je nepostradatelný při plánování a optimalizaci rozvržení spojů, kabelových svazků a dalších elektrických sestav, a to především v oborech se složitými systémy – například v telekomunikacích a nejmodernějším strojírenství.

Technické specifikace

Pokud vaše konstrukční oddělení navrhuje podobu rozváděčů ve 3D prostředí, mohou údaje z výkresů sloužit jako technické specifikace pro výrobní zařízení a stroje. Montážní desky, dveře a další součásti rozváděčové skříně lze plně automaticky obrábět a spoje, natrasované ve 3D návrhu, je možné strojně zkrátit na přesnou délku, osadit např. dutinkami a popsat. Snižuje se tak počet chyb a zásadně se i zkracuje doba výroby. Zákazníci jsou tedy spokojenější a vy máte vyšší kapacitu pro další objednávky. Ve 3D návrhu je navíc snazší ještě ve fázi vývoje objevit a napravit konstrukční vady. Výsledkem je nejen úspora času, ale i úspora výdajů na zdroje.

Efektivní spolupráce

 3D modely nejsou nijak vázané na jednotlivé pracovní stanice. Modely je možné efektivně sdílet mezi různými mezinárodními týmy. Vzniká tak prostředí, kde jednotlivé týmy, včetně těch pracujících na dálku, mohou v reálném čase konkrétní model prohlížet, komentovat i upravovat. Pokud je při návrhu nutné pracovat současně na různých aspektech, jako je mechanická podoba, rozvržení elektroinstalace a uživatelské prostředí, je tento druh spolupráce zcela zásadní. 

3D návrh elektroinstalace usnadňuje výrobu

Návrh ve 3D prostředí zefektivňuje konstrukci elektroinstalace především v oblasti sestavování rozváděčů a řízení výroby. 3D návrh zdokonaluje sestavování rozváděčů, protože umožňuje snadno vytvářet výrobní výkresy i seznamy pro kabelové žlaby a montážní lišty včetně potřebných délek. Pomocí 3D trasování lze přesně stanovit potřebné délky vodičů. Tento způsob navrhování také umožňuje používat pokročilé vybavení pro popisování součástí a automatické krimpování vodičů.

Trojrozměrné modely navíc disponují podrobnými pokyny pro vedení spojů a umístění součástí, čímž je podporována přesnost a efektivita výroby. Takové modely obsahují souhrnné seznamy a pokyny, které lze odeslat přímo do automatizovaných systémů pro výrobu rozváděčů. Trojrozměrné modely také zajišťují efektivní přenos dat do výrobních strojů. Umožňují tím automatizované úpravy rozváděčových skříní a automatické stříhání, krimpování i svazkování vodičů. Integrace 3D dat do výrobních zařízení je revolucí pro celý výrobní postup. Výroba se tak stává efektivnější a snižuje se i počet případných chyb.

Řízení složitých projektů

Projekty v oblasti elektro konstrukce mohou být v současnosti velice složité a mohou obsahovat více vzájemně proložených vrstev i součástí. Návrh rozváděče ve 3D umožňuje konstruktérům se s těmito složitostmi účinně vypořádat. Mají totiž možnost vytvářet a analyzovat údaje po jednotlivých vrstvách. Díky této funkci jsou návrhy kvalitní, funkční a také bez chyb.

Dokumentace a údržba

Kromě počáteční fáze návrhu a fáze výroby jsou nástroje pro 3D návrh neocenitelné také při vytváření podrobné dokumentace, například pokynů k montáži, specifikací součástí a pokynů k údržbě. Takováto ucelená dokumentace je naprosto nezbytná pro provozní údržbu a opravy elektrických systémů a zajišťuje jejich dlouhou životnost a spolehlivost. Trojrozměrná dokumentace také usnadňuje zaškolení, takže noví konstruktéři a technici snadněji, rychleji a důkladněji porozumí složitým systémům.

Inovace a svoboda v navrhování

Využívání 3D technologie při návrhu rozváděče posouvá hranice inovací. Konstruktéry už neomezují nedostatky běžných způsobů navrhování, takže mohou objevovat kreativnější a efektivnější řešení. Výsledkem svobody při navrhování tak mohou být průlomové technologie, nové aplikace a neustálý rozvoj v různých oblastech konstruování.

Shrneme-li to, návrh ve 3D prostředí neumožňuje jen snazší vizualizaci – naopak, je to nedílná součást uceleného postupu návrhu produktu, a to od jeho koncepce až po výrobu, údržbu a související aspekty. Trojrozměrné navrhování umožňuje pracovat přesněji, efektivněji a inovativněji, čímž se stává pro rychle se vyvíjející prostředí technologií zcela nezbytným.

Ve společnosti Eplan usilujeme o zajišťování špičkového softwaru, průběžných aktualizací, technické podpory a inovativních funkcí, které vyhoví potřebám vašeho podnikání. 

 

Podobné kategorie:
Sdílet...

Kontaktujte nás