Jak může automatizace pomoci zmírnit nedostatek kvalifikovaných pracovníků

Autor

EPLAN CZ&SK EPLAN CZ&SK
8/03/22

Jak může automatizace pomoci zmírnit nedostatek kvalifikovaných pracovníků

Autor: EPLAN CZ&SK Čas na čtení: minuta minuty

Co mohou společnosti vyrábějící rozváděče a rozvodnice udělat pro akutní nedostatek kvalifikovaných pracovníků? Společnost Plenge - rodinný podnik v oblasti elektrotechniky a řízení - ukazuje cestu.

Nedostatek kvalifikovaných pracovníků se dotýká podniků v celé řadě odvětví. Důsledky jsou jasně patrné zejména v odvětví řídicí techniky a výroby rozváděčů. "Vzhledem k tomu, že mnoho zakázek se týká velmi malých sérií vyráběných podle specifikací zákazníků - často se jedná o jednorázové návrhy - jsou kvalifikovaní pracovníci nepostradatelní," vysvětluje Nicholas Visser- Plenge, generální ředitel společnosti Plenge GmbH z Oelde.

Manuální úkony navzdory rostoucí složitosti rozváděčů?

Rostoucí složitost řídicích systémů a jejich komponent, požadavky zákazníků na přizpůsobení, normy, změny na poslední chvíli a krátké dodací lhůty kladou na výrobce rozváděčů vysoké nároky na náklady. A je tu další problém, který tento nedostatek kvalifikovaných pracovníků ještě zhoršuje: Mnoho úkonů v dílně se stále provádí ručně. "Nechat vyškoleného elektrikáře řezat kabelové kanály a nosné lišty na míru a ručně je přišroubovat k montážní desce není zdaleka tak efektivní," zdůrazňuje Visser-Plenge.

Podle studie "Výroba rozváděčů 4.0", kterou vypracoval Institut pro řídicí techniku na univerzitě ve Stuttgartu (ISW), se přibližně polovina výrobního času, který je spojen s výrobou konstrukce rozváděče je určena pouze pro elektroinstalaci. Proto je na tuto činnost vázáno i mnoho lidských zdrojů.

Automatizace s integrovanou databází, ECAD a systémovými řešeními

Automatizace výrobních kroků může pomoci tam, kde je nedostatek kvalifikovaných pracovníků. "Klíčová je přitom digitální datová základna, která je neustále aktualizována v průběhu celé fáze plánování a je neustále k dispozici během následných procesních kroků," vysvětluje Thomas Weichsel, vedoucí produktového managementu společnosti Eplan. Na jejím základě lze vytvořit digitální proto-typ kompletně sestaveného rozváděče s pomocí softwaru EPLAN Pro Panel. "To pak slouží jako základ pro vypracování rozvržení kabeláže. Stejným způsobem lze vypočítat i délky vodičů.

S řešeními, jako je Rittal Wire Terminal WT, se pak kabelový svazek montuje zcela automaticky," říká Thomas Weichsel. Nyní lze optimalizovat i pracovně náročné manuální úkony spojené s kabeláží. EPLAN Smart Wiring poskytuje pracovníkům pomoc krok za krokem - například pomocí tabletu, přímo na pracovišti.

Dalším typickým příkladem automatizace je obrábění plochých částí rozváděče. Obráběcí centra na bázi NC, jako jsou centra řady Perforex od společnosti Rittal Automation Systems, byla speciálně vyvinuta pro takové úlohy v oblasti výroby rozváděčových skříní. Rozváděčové skříně se individuálně přizpůsobují požadavkům pomocí vrtání, frézování, laserového obrábění a závitování.   Jeden ze dvou pracovníků, kteří se dříve věnovali této práci, se nyní může věnovat jiným úkolům v dílně. "Jedním z předpokladů pro to, aby vše fungovalo hladce, je kontinuita dat od elektrokonstrukčních prací přes plánování zakázek a výrobu až po systém ERP," uzavírá Visser-Plenge.

Optimalizace integrovaného hodnotového řetězce pomocí inženýrského softwaru

K zefektivnění výrobních procesů tedy často nestačí zohlednit pouze jeden článek hodnotového řetězce. To zdůrazňuje i Thomas Weichsel: "V tomto případě se jedná pouze o největší potenciál pro zvýšení efektivity procesů lze v současné době spatřovat ve zlepšení spolupráce mezi vývojem výrobků a výrobními operacemi. K dosažení tohoto cíle je nejprve nutná komplexní digitalizace výrobního řetězce. Standardizace dat a rozhraní zajišťuje konzistenci dat ve všech procesních krocích a v celém hodnotovém řetězci, což je předpokladem automatizace a maximální efektivity procesů."

V následujícím pdf si můžete přečíst shrnutí hlavních důvodů pro automatizaci, které usnadní každodenní práci a poskytnou i tipy na zlepšení.

Stáhnout PDF

Podobné kategorie:
Sdílet...

Komentáře