Autor

Eduard Kolomý Eduard Kolomý Pracuje ve společnosti EPLAN na pozici konzultanta. Zabývá se převážně optimalizací a standardizací projekčních procesů a oblastí integrace projekčních nástrojů do firemních procesů. Dále řeší podporu a školení uživatelů pro CAE produkty EPLAN Electric P8, EPLAN Fluid, EPLAN Pro Panel a EPLAN eBUILD.
15/02/24

Efektivní tvorba a úpravy artiklů – Základní data artiklů a EPLAN Data Standard

Autor: Eduard Kolomý Čas na čtení: minuta minuty

Všichni uživatelé platformy EPLAN mi dají jistě za pravdu, že pokud nemáme při projektování k dispozici kvalitně zpracovanou databázi artiklů, tak je velmi těžké vytvořit kvalitní dokumentaci, která bude obsahovat všechna data a informace potřebné pro sestavení a zapojení nejen vlastního projektovaného zařízení, ale především pro výrobu rozváděčů. V tomto a v následujících článcích najdete návod, jak si tvorbu artiklových dat ulehčit a zjednodušit.

Do projektu potřebujeme přidat nový přístroj. K tomu jsou zapotřebí kvalitní data artiklu, která obsahují údaje pro kusovník, šablonu funkce nebo logické makro pro schéma zapojení, 3D model pro digitální dvojče rozváděče, případně ještě vrtací obrazec pro obrábění skříně a připojovací schéma pro návrh routování spojů.

Samozřejmě první místo, kde budeme tato data hledat, je EPLAN Data Portal. Pokud zde požadovaný artikl najdeme, máme vyhráno. A v případě, že je u artiklu zobrazena ikona EPLAN Data Standard, máme k dispozici opravdu kvalitně zpracovaná data, která obsahují vše potřebné.

Přesto se čas od času nevyhneme tomu, že si musíme data artiklu vytvořit sami. A tehdy se začnou objevovat různé otázky. Například: jak definovat číslo artiklu, jakou zvolit zkratku pro označení výrobce, jaká data je třeba vyplnit, jak definovat šablonu funkce, jak vytvořit vrtací obrazec nebo připojovací schéma a spousta dalších.

Začneme od toho nejdůležitějšího, a to je číslo artiklu. Číslo artiklu má jasně definovanou podobu. Vždy je složeno ze zkráceného označení výrobce a objednacího čísla příslušného přístroje, přičemž tyto dva údaje jsou vzájemně odděleny tečkou. Při dodržení výše uvedeného formátu máme vždy jistotu, že v databázi nemohou vzniknout duplicity. V žádném případě nebudeme nahrazovat číslo artiklu, zejména u artiklů stažených z databáze EPLAN Data Portal, různými identifikátory, pod nimiž jsou přístroje obsaženy v našem ERP nebo PLM systému. K tomu je učeno datové pole „Číslo ERP“. U obou datových polí (Číslo artiklu a Číslo ERP) navíc probíhá kontrola duplicit a EPLAN případnou duplicitní položku nedovolí vytvořit.

Jaké označení výrobce ale zvolit? Pokud vytváříme nový artikl výrobce, který již má data v databázi EPLAN Data Portal, je třeba dodržet stejné označení výrobce. Pokud se jedná o výrobce, který dosud data v databázi EPLAN Data Portal nemá, musí se jeho označení lišit od všech, jež už byla použita. Kde ale tyto údaje zjistit? Je to jednoduché. V databázi EPLAN Data Portal stačí kliknout na ikonku s písmenem „i“ v místě, kde je možné definovat filtr podle výrobců. Pomocí odkazu Seznam výrobců si můžeme stáhnout PDF soubor s aktuálním seznamem všech výrobců, kteří mají data v databázi EPLAN Data Portal.

tipy

 

Významnou pomůckou při vyplňování dalších datových polí nám může být EPLAN Data Standard. Jedná se o dokument, který je v současné době závazný pro všechny výrobce komponent, kteří chtějí své výrobky umístit na EPLAN Data Portal. Více než 100stránkový dokument definuje, která datová pole je nutné vyplnit, jakými daty a v jakých jednotkách, a to v závislosti na typu konkrétního artiklu. Dále jsou v něm uvedeny různé názorné příklady, např. definice funkce pro různé typy přístrojů, vytvoření přístroje složeného z více částí (patice a relé, patice a elektronický modul PLC karty), připojovací schéma pro různé varianty připojení, a další.

V této chvíli se nabízí otázka, kde tento dokument najít? Je to opět velmi jednoduché. Stačí spustit webový prohlížeč a zadat adresu www.eplan.com. Přihlásíme se do svého účtu na EPLAN Cloud a spustíme aplikaci EPLAN Data Portal. Zde klikneme na ikonku s písmenem „i“ vedle ikony EPLAN Data Standard. Pak už stačí kliknout na odkaz „Další informace“.

V zobrazeném okně si můžeme stáhnout vše, co se EPLAN Data Standardu týká. V části „Documentation“ je k dispozici PDF dokument s popisem datového standardu. Pod nadpisem „Product Group Overview“ najdeme přehlednou XLSX tabulku se seznamem povinných datových polí pro jednotlivé produktové skupiny artiklů, a nakonec si můžeme stáhnout vzorový projekt maker, který obsahuje pravidla a vzory pro vytváření maker zejména pro PLC.

Pokud vás téma vytváření artiklů zajímá a chcete se o něm dozvědět více, doporučujeme absolvovat některé z rozšiřujících školení EPLAN, např. školení EPLAN Electric P8 Makra a přístroje, nebo EPLAN Electric P8 Artikly a kmenová data, případně specializované školení zaměřené na výrobu rozváděčů.

Zjistit více o školení EPLAN Electric P8 Makra a přístrojeZjistit více o školení Artikly a kmenová dataZjistit více o specializovaném školení zaměřeném na výrobu rozváděčů

V dalším příspěvku, který připravuji si ukážeme, jak vytvářet pro artikly šablony funkcí a jak upravovat databázi artiklů hromadně pomocí funkcí MS Excel.

 

Podobné kategorie:
Sdílet...

Komentáře