Čtyři výhody používání digitálního dvojčete

Autor

Eduard Kolomý Eduard Kolomý Pracuje ve společnosti EPLAN na pozici konzultanta. Zabývá se převážně optimalizací a standardizací projekčních procesů a oblastí integrace projekčních nástrojů do firemních procesů. Dále řeší podporu a školení uživatelů pro CAE produkty EPLAN Electric P8, EPLAN Fluid, EPLAN Pro Panel a EPLAN eBUILD.
30/11/22

Čtyři výhody používání digitálního dvojčete

Autor: Eduard Kolomý Čas na čtení: minuta minuty

Digitální dvojče je přesná virtuální reprezentace fyzického objektu nebo součásti. V technických oborech je digitální dvojče přesnou kopií protějšku z reálného světa ve virtuálním prostředí. Dvojče je vytvořeno pomocí senzorů, které zrcadlí nejen rozměry objektu, ale také jeho základní funkce a vlastnosti.

Digitální dvojče vykazuje stejné fyzikální a provozní vlastnosti jako reálný objekt, a to včetně energetického výstupu či případných konstrukčních chyb. Díky němu získávají techničtí manažeři zásadní pohled na výkon komponent a aplikací v reálném světě, a to bez dodatečných nákladů a rizik spojených s vytvářením prototypů. Zde jsou čtyři hlavní výhody použití digitálního dvojčete v rámci inženýrských procesů.

1. Lepší výzkum a vývoj

Digitální dvojče umožňuje důkladně testovat a analyzovat objekt v různých podmínkách. Lze tak lépe pochopit pravděpodobné výkonové charakteristiky objektu. Můžeme tudíž identifikovat oblasti potenciálních vylepšení, případné slabiny a neefektivity, a to mnohem podrobněji a z více úhlů pohledu, než nám umožňuje běžný 2D náhled. Použití digitálních dvojčat v roli „virtuálních prototypů“ pomáhá zkrátit cyklus výzkumu a vývoje a usnadňuje rozhodování o alternativách návrhu, aniž by musel být objekt fyzicky vyroben.

2. Vyšší efektivita

Technologický software digitálních dvojčat může reprezentovat nejen fyzické objekty, ale může také pomáhat v oblasti výrobních procesů a služeb. Software pomáhá podnikům zvyšovat efektivitu výrobních procesů až k hranici její maximální úrovně. Umožňuje shromažďovat data, která přesně reprezentují výkonnostní parametry během reálné výroby, a pomáhá identifikovat oblasti, kde je možné dosáhnout úspor nákladů.

3. Zvýšená spolehlivost a dostupnost

Technologie digitálního dvojčete usnadňuje dosažení vyšší spolehlivosti a dostupnosti produktu díky vytvoření jeho 3D reprezentace, která umožňuje odhalit potenciální problémy produktu bez potřeby výroby fyzického prototypu. Změny digitálního dvojčete je možné realizovat rychle a s velmi nízkými náklady. Zároveň lze podstatně zlepšit spolupráci mezi odděleními pracujícími na projektu.

Digitální dvojče prospívá nejen efektivitě výroby a testování produktu, ale také pomáhá redukovat případné pozdější poruchy. Mnohý software pro digitální dvojčata například dokáže identifikovat důležité otvory pro proudění vzduchu v elektrickém krytu, což má vliv na delší životnost produktu a nižší náklady výrobce/dodavatele na údržbu a servis.

4. Rozšířené možnosti zákaznických úprav a personalizace

V některých případech mohou zákazníci své produkty konfigurovat na dálku pomocí aplikace digitálního dvojčete, což technikům ušetří drahocenný čas a zkracuje cyklus schvalování. Díky tomu je aplikace digitálního dvojčete zvláště užitečná pro podniky, které výhradně nebo převážně realizují projekty na míru. Software digitálního dvojčete přispívá k vyšší úrovni personalizace a spokojenosti zákazníků při nižších nákladech, respektování napjatých rozpočtů a krátkých dodacích lhůt.

Zjistěte více o digitálním dvojčeti v našem whitepaperu

Stáhnout PDF

Další kroky

EPLAN vyvíjí špičkový software digitálního dvojčete pro návrh elektrických rozváděčů a pro vytváření kabelových svazků. Tím pomáhá vizionářským firmám zlepšovat jejich inženýrské procesy a umožňuje jim posunout se na vyšší úroveň díky výhodám, které přinášejí digitalizace, automatizace a průmysl 4.0. Tato řešení nabízejí kromě jiného i automatizované informace pro zapojování vodičů v rozváděči a pro obrábění rozváděčových skříní a montážních desek. K dispozici je rovněž rozhraní se softwarem Rittal Therm, které usnadňuje ověření tepelného návrhu rozváděče.

Více informací o našich softwarových řešeních získáte na našich webových stránkách www.eplan.cz/reseni.

 

Doporučujeme si přečíst některý z těchto článků:

Digitalizace jako cesta k rychlejší výrobě a zpracovaní většího objemu zakázek

Zkraťte dobu vývoje produktu pomocí digitalizace

EPLAN přinesl efektivitu v celém výrobním procesu

Jak budou vyráběny řídicí skříně v budoucnu?

 

Podobné kategorie:
Sdílet...

Komentáře